Behandeling heupdysplasie

De behandeling bestaat uit het centreren van de heupkop in de heupkom. Deze positie wordt vervolgens vast gehouden met behulp van een spreidbeugel (spreidbroek) of gipsbroek. Dit zorgt ervoor dat de heupkom zich beter kan ontwikkelen. De goede positie van de heupkop geeft een groeiprikkel aan de kom. Hierdoor vormt de vlakke heupkom een beter dak boven de kop. Het dragen van de beugel is meestal 23 1/2 uur per dag noodzakelijk. Bij het baden of het aankleden van uw kind mag de beugel even worden afgedaan. De behandeling doet geen pijn en uw kind wordt door de beugel niet in ontwikkeling geremd.

Tractie

Soms het nodig om gedurende een periode van 2 weken in tractie te liggen. Dit houdt in dat het kindje met de beentjes omhoog ligt met hieraan gewichten. De beentjes worden vervolgens gespreid, om zo de heupjes in de kom te krijgen. Deze behandeling kan thuis plaats vinden. Hierna volgt een behandeling met een gipsbroek.

Gipsbroek

Wanneer het niet lukt om de heup in de kom te krijgen is het soms nodig een onbloedige repositie onder narcose uit te voeren om de heup toch in de kom te krijgen. Aansluitend wordt er dan een gipsbroek aangelegd op de operatiekamer. Dit gedurende een periode van 3 maanden.

Behandelingsduur

De duur van de behandeling verschilt per kind en is afhankelijk van de ernst van de afwijking en het verloop van het genezingsproces. Regelmatige controle door de orthopedisch chirurg is altijd noodzakelijk. Bij iedere controle zal worden bekeken of er aanpassingen nodig zijn van de beugel en de duur van de behandeling.

Voor de meeste kinderen verloopt de behandeling zonder problemen. Ze zijn meestal uitbehandeld voordat ze gaan lopen. De verwachting is dat een tijdige behandeling van heupdysplasie in veruit de meeste gevallen een uitstekend resultaat heeft. Door de behandeling kunnen gewrichtsproblemen, zoals toenemende luxatie en slijtage worden voorkomen. Vrijwel alle behandelde kinderen ontwikkelen een goed heupgewricht.

Adviezen

Het is van belang een aantal adviezen in acht te nemen als uw kind een spreidbroek draagt. Deze adviezen hebben betrekking op de verzorging en het vervoer van uw kind met een spreidbroek.

  • U kunt het autostoeltje opvullen met een kussen of opgevouwen handdoek, waardoor uw kind hoger komt te zitten, zodat de beentjes over de zijkant kunnen hangen. Ook zijn er autostoeltjes te koop waarvan de zijkanten gedeeltelijk kunnen worden weg geklapt.
  • Gebruik op de fiets een zitje aan het stuur met open zijkanten. Omdat u kind gemakkelijker voorover kan vallen is het verstandig om u kind een tuigje om te doen.
  • Kies een wandelwagen met soepele zijkanten of een buggy met een naar voren uitstekende zitting, eventueel met een kussentje op de zitting en achter de rug van uw kind, zodat de beentjes over de zijkant kunnen.
  • Gebruik een rugzitje of draagzak. Het dragen van een baby in een draagzak is gunstig vanwege de heupspreidpositie. De beentjes worden dan vanzelf gespreid, wat goed is voor de ontwikkeling van het heupgewricht.

Er is aangepaste kleding te koop voor kinderen die een spreidbeugel moeten dragen, deze vindt u gemakkelijk online. Tip: kijk eens op kiekhipwear.