Arthroscopie van de enkel (kijkoperatie enkel)

Een arthoroscopie is een kijkoperatie van een gewricht. Bij een arthroscopie kunnen wij in een gewricht kijken met een klein soort telescoop waardoor de wondjes en het letsel aan het gewricht minimaal zijn. bij een arthroscopie kunnen we niet alleen kijken maar ook handelingen uitvoeren. Met een kijkoperatie van de enkel kunnen we de volgende klachten behandelen:​

  • Inklemming
Een verdikt kapsel, littekenweefsel en bot aangroei rondom de enkel kunnen klachten veroorzaken wanneer u uw enkel maximaal beweegt. Hierdoor ontstaat een inklemming (impingement), wat zorgt voor pijn, een zwelling en een beperking van de beweeglijkheid. Dit kan aan de voorkant en aan de achterkant van de enkel voorkomen. Een impingement aan de voorkant van de enkel wordt een 'voetbal enkel' genoemd. Bij een impingement aan de achterkant van uw enkel spreken we van een 'ballerina enkel' of een 'zwemmersenkel'. Door het verwijderen van het verdikte kapsel, het littekenweefsel of de botaangroei vermindert de inklemming. Hierdoor heeft u minder pijn en verbetert de beweeglijkheid.
 
  • Kraakbeenletsel
Een lokale beschadiging van het kraakbeen (osteochondraal lesie) veroorzaakt vaak een diepe pijn in het enkelgewricht. De pijn komt vanuit het beschadigde onderliggende bot en niet vanuit het kraakbeen, omdat kraakbeen geen zenuwen bevat. Daarnaast kan uw enkel ook gezwollen of instabiel zijn. Als er een klein stukje kraakbeen los in het gewricht komt te zitten, krijgt u het gevoel alsof er iets blokkeert. Bij de kijkoperatie haalt de orthopedisch chirurg het losse en beschadigde kraakbeen weg. Als het mogelijk is, maakt de orthopedisch chirurg op de plaats van beschadiging kleine gaatjes in de botlaag. Via deze gaatjes komen stamcellen uit het bot om de beschadiging van het kraakbeen op te vullen. Zo ontstaat er een nieuwe laag kraakbeen, waardoor de pijn zal afnemen.
 
  • Botsplinter
Een botsplinter kan los in het gewricht zitten (corpus librum) of verkleefd in het kapsel zitten (corpus semifixum). Wanneer de botsplinter in het gewricht terechtkomt, ontstaan vaak pijnscheuten in het gewricht met het gevoel alsof er iets blokkeert. We kunnen dan de losse stukjes bot verwijderen, waardoor u minder pijn heeft en uw enkel beter kunt bewegen.
 
Een voordeel van behandeling tijdens een kijkoperatie is dat het gewricht meestal snel herstelt. Bij een 'klassieke' operatie is een grotere wond nodig en duurt het geneesproces meestal langer. Voor een kijkoperatie blijft u een dag in het ziekenhuis, een dagopname.