Sub Acromiaal Pijn Syndroom - SAPS

Wat is een sub acromiaal pijnsyndroom?

Het Sub Acromiaal Pijn Syndroom oftewel SAPS is één van de meest voorkomende schouderklachten per jaar (met een incidentie van ± 23 op 1000 mensen per jaar), bij vrouwen meer dan bij mannen. Grofweg betekent dit dat ongeveer 500.000 Nederlanders dergelijke schouderklachten hebben, waarmee het een van de meest voorkomende aandoeningen in de gezondheidszorg is. Deze aandoening treedt het meest op bij actieve, werkende mensen. 

Het beloop is duidelijk verschillend per persoon; de een kan last hebben van acute heftige pijn en een ander kampt met chronische, langdurige pijnklachten. Bij langdurige irritatie kunnen de pezen gaan beschadigen en ontstaan er scheurtjes en verkalkingen. 

De Schouder

De schouder is het meest instabiele gewricht van ons lichaam. De spieren en pezen van het rotatorenmanchet, of de rotator cuff geven de schouder stabiliteit. De spieren en pezen lopen samen met de schouderkop en een slijmbeurs door de subacromiale ruimte.

Bij normaal bewegen, een goed spierpakket en bij een goede en ontspannen houding is deze ruimte meer dan voldoende. Echter, bij een verstoring van de stabiliteit in het schoudergewricht door een niet goed functionerend spierpakket (door verschillende oorzaken) kunnen er pijnklachten optreden. Er ontstaat dan een irritatie van de spieren en pezen, waardoor deze spieren niet goed werken, daardoor is de stabiliteit (nog) minder en dan spreken we van een benedenwaardse vicieuze cirkel.

Omdat deze klachten heel veel voorkomen hebben wij bij het Orthopedisch Centrum Vechtdal een multidisciplinair schouderspreekuur opgericht, de schouderpoli.