Schouderinstabiliteit / Labrumletsel

De schouder is een complex gewricht. Het heeft de meeste beweeglijkheid van alle gewrichten in het lichaam waardoor de stabiliteit soms tekort komt. De schouder is het gewricht dat de verbinding vormt tussen de arm en het lichaam. Het schoudergewricht wordt gevormd door de kop van de bovenarm, de schouderkom aan de binnenkant en het schouderdak, aan de bovenzijde. De schouderkom is eigenlijk iets te vlak voor de schouderkop. Rondom de kop zit een stevige bandvormige ring van elastisch kraakbeen, het labrum genoemd. Hierdoor wordt de oppervlakte van de kom iets vergroot, zodat de schouderkop er beter in past. Vanuit het labrum loopt boven aan de voorzijde van de schouder een van de twee pezen van de bicepsspier richting de bovenarm.

Om het gewricht bevindt zich een gewrichtskapsel. Daar omheen lopen spieren en pezen. Het gewrichtskapsel ligt strak om het gewricht heen, zodat de kop van de bovenarm goed in de kom van het schouderblad blijft zitten.

Wanneer bij u de kop uit de kom schiet (luxatie), rekt het gewrichtskapsel uit. Het kapsel herstelt zich vervolgens over het algemeen weer. Gebeurt het echter vaker, dan kan het kapsel te ruim worden. Hierdoor schiet de kop steeds makkelijker uit de kom: uw schoudergewricht is instabiel geworden.