AC Artrose van het schoudergewricht

AC gewricht

De schouder bevat twee gewrichten, namelijk; het glenohumerale gewricht (ook wel grote schoudergewricht genoemd) en het acromio claviculaire gewricht (het AC gewricht). Het is de verbinding tussen het sleutelbeen (clavicula) en acromion en een deel van het schouderblad (scapula). Het is een belangrijk gewricht voor de bewegelijkheid van de arm en de schoudergordel. Aan de andere zijde wordt het sleutelbeen verbonden met het borstbeen (sternum), het zogeheten SC-gewricht.

Zowel het uiteinde van het sleutelbeen als het acromion bevat een klein gewrichtsvlakje met een laag kraakbeen. Ook het AC-gewricht kan onderhevig zijn aan artrose van het kraakbeen waardoor beide boteinden tegen elkaar komen, wat pijn veroorzaakt.

AC artrose ontstaat meestal tussen de 40 en 60 jaar en kan veel pijn veroorzaken bij dagelijkse activiteiten. Meestal treden deze klachten op bij bovenhandse activiteiten omdat stress op dit gewricht dan groot is. Personen die veel bovenhands tillen hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van AC artrose. Daarnaast is het een probleem wat zich ook kan ontwikkelen bij mannen die veel bankdrukken (fitness). Ook een trauma van de schouder waarbij instabiliteit van het AC gewricht (AC luxatie) is opgetreden kan pijnklachten geven en op den duur artrose veroorzaken.