Behandeling van klachten aan het AC-gewricht

Niet operatieve behandeling

Omdat pijn bij de schouder vaak uitstraalt kan het geven van een injectie in het AC-gewricht een goede methode zijn om de bron van de pijn te lokaliseren. Verdwijnt de pijn (tijdelijk), dan is het aannemelijk dat het AC-gewricht de bron is. Mocht een injectie tijdelijk effect hebben, maar geen duurzaam effect, dan kunnen we overwegen om een tweede injectie te geven of om een distale clavicularesectie te verrichten.

Operatieve behandeling
Distale clavicularesectie - behandeling van AC artrose

Bij deze operatie wordt het sleutelbeen ingekort. Er wordt een stukje bot met een lengte van ongeveer 1 centimeter lang van het uiteinde van het sleutelbeen verwijderd, waardoor de uiteinden van het gewricht geen contact meer maken. Daardoor verdwijnt niet alleen de pijn, maar herstelt ook de mobiliteit van het gewricht en verdwijnt ook de blokkade in de bewegingsketen.

Dit is een oplossing voor de lange termijn en de schouder blijft normaal belastbaar.

Voorbereiding thuis
  • U blijft nuchter, volgens de aanwijzingen in de folder ‘Anesthesie en pijnbestrijding rondom uw operatie of behandeling’.

  • Gebruik vanaf twee dagen voor de operatie geen bodylotion en op de dag van de operatie geen make-up en nagellak. U mag het te opereren gebied niet scheren.

  • Draag geen sieraden of piercings.

  • Laat waardevolle spullen thuis.

  • U mag zelf niet autorijden na de operatie. Vraag of iemand u ophaalt.​

Wat neemt u mee
  • Een geldig identiteitsbewijs
  • Actueel medicatieoverzicht, deze kunt u opvragen bij uw apotheek.
  • Pyjama en toiletspullen voor de nacht.
Waar meldt u zich

Meld u aan bij de aanmeldzuil in de centrale hal van het ziekenhuis. Na aanmelding kunt u direct plaats nemen in de aangegeven wachtruimte. Om u aan te melden gebruikt u een geldig identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs of identiteitskaart).

De afdeling

Op de afdeling wijst de verpleegkundige u uw kamer en vult zij samen met u een vragenlijst in. De verpleegkundige vertelt hoe de dag verder verloopt. U kunt vragen stellen als iets niet duidelijk is.

 
De operatie

Het schoudergewricht wordt ruimer gemaakt door ongeveer een centimeter van het sleutelbeen af te halen. Dit gebeurt middels een klein sneetje aan de bovenzijde van de schouder.
Na de operatie gaat u weer op uw ziekenhuisbed naar de verkoeverkamer, waar u nog enige tijd ter controle van o.a. de bloeddruk, doorbrengt. Vervolgens gaat u weer terug naar de verpleegafdeling.

Complicaties

Ondanks alle zorg die aan de operatie wordt besteed, kunnen er toch complicaties optreden in de vorm van:
Nabloeding van de wond.

De wond wordt vaak in de huid gehecht. De hechtingen zullen dan vanzelf oplossen. De wond zal de eerste dagen nog wel wat nalekken. Dit is normaal. Het verwisselen van het verband helpt vaak afdoende. Als de wond veel lekt en het verband keer op keer snel verzadigd raakt dient u contact op te nemen met het ziekenhuis.

Infectie

Op de operatiekamer werken wij onder steriele omstandigheden. Echter is er altijd een kans op infectie al is deze gelukkig klein.
Mocht de wond pijnlijk, gezwollen, rood en warm worden, gepaard gaande met koorts en eventueel pus afvloed uit de wond, dan moet u contact opnemen met het ziekenhuis.
Soms kan na een schouderoperatie een frozen shoulder ontstaan. Dit hebben we niet in de hand. Een frozen shoulder is heel vervelend, maar niet gevaarlijk.

Nabehandeling

Na de operatie mag u op geleide van klachten al snel uw activiteiten weer oppakken. De eerste dagen is het fijn de arm iets te ontzien door bv een sling te dragen.


Verhindering
De operatie kan niet doorgaan wanneer u voor de operatie op of in uw lichaam infecties/ontstekingen (waar u wel of geen antibiotica voor gebruikt) of wondjes ontdekt in welke vorm dan ook bijvoorbeeld:
  • smetplekken
  • opengekrabde insectenbeten
  • schimmelinfecties
  • koorts, griep
Organisatie

Doordat de werkzaamheden op de operatieafdeling nooit precies zijn in te plannen ten gevolge van bijvoorbeeld spoedoperaties, kan het zijn dat u langer op de operatie moet wachten. Voor de operatie wordt u naar de operatieafdeling gebracht. U wordt aangesloten op de bewaking (bloeddruk en ECG) en u krijgt een infuus.