Symptomen en klachten van knie artrose

Bij artrose kunt u last hebben van de volgende klachten: pijn en stijfheid van het gewricht, meestal na rust óf na belasting. Door de klachten in de ene knie, kunt u de knie aan andere zijde of andere gewrichten gaan overbelasten. Ook kan de pijn zodanig zijn dat uw slaap verstoord wordt. Over het algemeen wordt de pijn die door de artrose wordt veroorzaakt geleidelijk erger, maar een plotseling begin is echter ook mogelijk. Veel mensen geven aan dat weersveranderingen zoals kou en vochtigheid, bijdragen aan het toenemen van de pijn.
 
De slijtage van het kraakbeen kan behalve pijn ook stijfheid veroorzaken. Met name bij het opstaan vanuit bed of stoel, het instappen van een auto en bij traplopen kan stijfheid ervaren worden. Deze klachten noemen wij ‘startklachten’. Pijn en zwelling zijn vaak het hevigst in de ochtend en na een periode van rust, waarbij de knie stijf aanvoelt en ‘op gang’ moet komen.
 
Instabiliteitsklachten
De pijn en het ruwe gewrichtsoppervlak, geeft vaak een gevoel van zwakte/ instabiliteit in de knie. Deze "instabiliteit" die door de patiënt wordt ervaren is meestal geen echte instabiliteit, maar wordt meestal veroorzaakt door ontspanning van de bovenbeenspieren, door een pijnscheut in de knie.
 
Verandering van de stand van het been
De knie kan in een O-stand of X-stand gaan staan. Dit is afhankelijk van waar de artrose zich bevindt in het gewicht. Bij slijtage aan de binnenkant van de knie ontstaat een O-been en bij slijtage aan de buitenkant ontstaat een X-been.
 
Kraken
Doordat de gewrichtsoppervlakten niet helemaal glad meer zijn, kan een krakende sensatie ontstaan, waarbij het lijkt of men door droge sneeuw loopt.
 
Slotklachten of pseudoslotklachten
Als de knie blokkeert is er meestal sprake van een los bot/kraakbeenfragmentje. Bij pseudoslotklachten is het niet goed over elkaar glijdende, ruwe en hobbelige kraakbeen de oorzaak van het verschijnsel dat de knie kortdurend lijkt te blokkeren.
 
Osteofyten
Naar mate de tijd vordert in het slijtageproces verandert het gewricht van vorm als gevolg van bot aangroei, ofwel osteofyten genoemd. De bot aangroei heeft als voornaamste doel, het gewrichtsoppervlak te vergroten, waardoor de druk per oppervlakte-eenheid wordt verminderd. Het kan voorkomen dat men deze botaangroeiing vanaf de buitenzijde voelt.
 
Al deze bovengenoemde klachten kunnen overigens per persoon sterk verschillen.