Artrose van het kniegewricht

Het kraakbeen van het kniegewricht kan worden aangetast door slijtage (artrose). Artrose heeft als kenmerk dat de hoogte van de kraakbeenlaag afneemt en dat de gewrichtsspleet smaller wordt. Dit proces gaat vaak gepaard met irritatie (pijn) van de knie en vocht in het gewricht (hydrops).

Er zijn drie vormen van artrose die het kniegewricht kunnen aantasten:

  • Primaire artrose als een degeneratieve ziekte: hierbij slijt het kraakbeen van het bot langzaam weg. Dit komt het meest voor bij mensen van middelbare leeftijd of ouder.
  • Secundaire artrose als gevolg van Rheumatoïde Artritis (reuma): bij deze ziekte is er vaak een ontstekingsreactie. Deze ontstekingsreactie kan zorgen voor het verslechteren van het kraakbeen, met artrose als resultaat. Dit kan op iedere leeftijd voorkomen. Meestal worden meerdere gewrichten aangetast.
  • Secundaire artrose als gevolg van een ongeval: Posttraumatische artrose. Dit kan ontstaan na een trauma van de knie, zoals een fractuur, een bandletsel of een meniscusscheur. Deze vorm van artrose kan jaren na het doorgemaakte trauma nog optreden.