Niet operatieve behandeling van knieslijtage

In een vroeg stadium wordt slijtage (artrose) van de knie behandeld met conservatieve, niet chirurgische, methoden. De mogelijkheden daarvan worden hieronder weergegeven.

Aanpassing van leefgewoonten

We kijken hierbij naar het gebruik van de knie. Fietsen en zwemmen geeft minder belasting van de knie dan (hard)lopen en springen.

Uw lichaamsgewicht heeft invloed op de belasting van de knie. We raden u dan aan om te werken aan gewichtsafname.

Oefeningen kunnen helpen om de mobiliteit en soepelheid te verhogen en zullen tevens de spieren in uw been versterken, zodat er minder krachten komen op het gewricht zelf.
Gebruik maken van hulpmiddelen zoals een stok of rollator. Bij een standsafwijking van het been kan ook een brace verlichting geven.

Medicijnen en voedingssupplementen

Voor artrose van de knie kunnen verschillende pijnstillers en andere middelen gebruikt worden. Omdat iedere patiënt verschillend is en niet iedereen hetzelfde reageert op medicijnen, zal de orthopedisch chirurg deze specifiek per patiënt voorschrijven.

Ontstekingsremmende medicijnen (NSAID's)

Voorbeelden zijn diclofenac, naproxen, ibuprofen, movicox en arcoxia.

Er zijn nog vele anderen namen van ontstekingsremmende medicijnen. Deze medicijnen kunnen de pijn en de zwelling van het gewricht verminderen.

Deze medicijnen worden vaak gegeven in combinatie met een maagbeschermer.
Ook bij artrose en gewrichtsontstekingen door reumatoïde artritis zijn deze medicijnen effectief. Speciale medische behandelingen voor reumatoïde artritis worden echter meestal door de reumatoloog ingesteld.

Injecties
Corticosteroïden injectie

Corticosteroïden zijn bijnierschorshormonen die gebruikt kunnen worden als krachtige ontstekingsremmers. De het slijtageproces ontstaat er vaak vocht in de knie. Dit vocht geeft vaak pijnklachten. Door middel van een injectie met corticosteroïden hopen we de ontstekingsreactie (vocht), en zo ook de pijn te verminderen. De slijtage zelf veranderd hier niet van.

Hyaluronzuur injectie

Hyaluron is een product dat van nature in het menselijk lichaam voorkomt. Het is vooral te vinden in het gewrichtsweefsel en de gewrichtsvloeistof. Dit lichaamseigen hyaluron werkt als een smeermiddel en als een schokdemper in de gewrichtsvloeistof van een gezond gewricht, zoals een kniegewricht. Artrose ( slijtage ) in het kniegewricht vermindert deze werking. Het doel van de injecties met hyaluronzuur is om de pijn in uw kniegewricht(en) te verminderen. De mate waarin de pijn vermindert en hoe lang die vermindering duurt, verschilt per patiënt.