Behandeling hamerteen of klauwteen

Niet operatieve behandeling

De eerste stap in de behandeling van hamertenen en/of klauwtenen is een goed schoenadvies en/of steunzolen voor te schrijven. Mochten deze maatregelen geen effect hebben, dan is het mogelijk de tenen operatief te corrigeren, dit gebeurd door deze recht te zetten. Een correctie vanuit cosmetisch oogpunt is hierbij niet aan de orde.

Operatieve behandeling

Hieronder leest u meer informatie met betrekking tot een operatieve behandeling van een hamerteen en klauwteen.

Voorbereiding thuis
 • U blijft nuchter
 • U zorgt voor elleboogkrukken. Deze kunt u zelf aanschaffen of huren
 • Gebruik vanaf twee dagen voor de operatie geen bodylotion en draag op de dag van de operatie geen make-up en nagellak
 • U mag het te opereren gebied niet scheren
 • Draag op de dag van de operatie geen sieraden of piercings
 • Laat waardevolle spullen thuis
 • U mag na de operatie niet zelf autorijden. Vraag of iemand u ophaalt
 • Geadviseerd wordt om het roken voor en na de operatie te stoppen in verband met een verhoogde kans op het niet goed vastgroeien van de botdelen na stand correctie.
Wat neemt u mee?
 • Een geldig identiteitsbewijs
 • Een actueel medicatieoverzicht (deze kunt u opvragen bij uw apotheek)
 • Elleboogkrukken, deze kunt u huren bij de thuiszorg of zelf aanschaffen
Waar meldt u zich
Als u binnenkomt, meldt u zich aan bij de aanmeldzuil in de centrale hal van het ziekenhuis. Na aanmelding kunt u direct plaats nemen in de aangegeven wachtruimte. Om u aan te melden, gebruikt u een geldig identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs of identiteitskaart).
 
De afdeling
Op de afdeling vult de verpleegkundige samen met u een vragenlijst in. De verpleegkundige vertelt u hoe de dag verder verloopt.
 
De operatie
Tijdens de operatie worden de botjes van uw teen rechtgezet (osteotomie). Met een kleine fijne zaag en beitel wordt het aangedane gewrichtje verwijderd. Vervolgens worden beide botstukken weer aan elkaar vastgemaakt middels een metalen pennetje. Dit metalen pennetje steekt aan het uiteinde van de teen uit en blijft 4 weken zitten.
 
Complicaties
Een complicatie in de vorm van wondinfectie is een veel voorkomende complicatie. Om deze reden zien wij u graag regelmatig terug op het spreekuur voor een controle. Na de operatie kan de huid rondom het operatiegebied (tijdelijk) gevoelloos zijn. Deze klacht verdwijnt meestal in de loop van de tijd. Soms is het mogelijk dat de botuiteinden niet goed vastgroeien (nonunion). Patiënten die rokn hebben hierop een verhoogd risico, u wordt geadviseerd om te stoppen met roken. 
 
Nabehandeling
Na de operatie krijgt u een speciale afwikkelschoen. Hiermee kunt u gewoon lopen, terwijl de teen niet wordt belast. Afhankelijk van de pijn kunt u de voet weer belasten. De fysiotherapeut komt langs om u uit te leggen hoe u op krukken moet lopen. 
Het verband moet u de eerst week laten zitten. Na 1 week zien wij u terug voor controle en wisselen van het verband. Na 2 weken komt u terug om de hechtingen te laten verwijderen en na vier weken komt u terug om het pennetje te verwijderen.
 
Controle
U krijgt na de operatie een afspraak mee of u krijgt deze thuis toegestuurd voor de poliklinische controles die plaatsvinden na één week, twee weken en na vier weken. U wordt dan gezien door uw behandelend arts of physician assistant.