Behandeling van Hallux Valgus

Niet operatieve behandeling
Aangepast schoeisel

De behandeling van een hallux valgus begint meestal met aangepast schoeisel. In het beginstadium kan het vervangen van te smalle of puntige schoenen door schoenen met meer ruimte voor de tenen ervoor zorgen dat de pijn verdwijnt en de hallux valgus niet toeneemt. Bredere schoenen verminderen de druk op de knobbel. Daarnaast kan een steunzool de toegenomen druk op de tweede teen verminderen.​

 

Als de klachten niet verholpen kunnen worden middels zooltjes en danwel schoenen met een ronde of bredere neus kan gekozen worden om de stand van de teen operatief te corrigeren. Welke osteotomie er wordt gedaan hangt af van de grootte van de afwijking.

Operatieve behandeling
Voorbereiding thuis
  • U blijft nuchter
  • U zorgt voor elleboogkrukken. Deze kunt u zelf aanschaffen, of huren (Tip: vergelijk de prijzen van kopen en huren)
  • Gebruik vanaf twee dagen voor de operatie geen bodylotion en op de dag van de operatie geen make-up en nagellak
  • U mag het te opereren gebied niet scheren
  • Draag geen sieraden of piercings
  • Laat waardevolle spullen thuis
  • U mag zelf niet autorijden na de operatie. Vraag of iemand u ophaalt
  • Geadviseerd wordt om het roken voor en na de operatie te staken in verband met een verhoogde kans op het niet goed vastgroeien van de botdelen na standcorrectie
Wat neemt u mee?
  • Een geldig identiteitsbewijs
  • Actueel medicatieoverzicht, deze kunt u opvragen bij uw apotheek
  • Elleboogkrukken, deze kunt u huren bij de thuiszorg of zelf aanschaffen
Waar meldt u zich?
Meld u aan bij de aanmeldzuil in de centrale hal van het ziekenhuis. Na aanmelding kunt u direct plaats nemen in de aangegeven wachtruimte. Om u aan te melden, gebruikt u een geldig identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs of identiteitskaart).
 
De afdeling
Op de afdeling vult de verpleegkundige samen met u een vragenlijst in. De verpleegkundige zal u vertellen hoe de dag verder gaat verlopen.
 
De operatie
De orthopedisch chirurg start de operatie met een huidsnede en het openen van het kapsel (omhulsel van het basisgewricht van de grote teen). De bobbel aan de zijkant van uw voet wordt afgezaagd. Wanneer dit is gebeurd zal de wond weer worden dichtgemaakt.
 
  • Chevron osteotomie
Bij een chevron osteotomie wordt het kopje van het eerste middenvoetsbeentje vlakbij het gewricht van de grote teen doorgezaagd en verplaatst. Het bot wordt vastgemaakt met een schroefje dat in het eerste middenvoetsbeentje wordt 'begraven'.
  • Scarf osteotomie
Bij een scarf osteotomie wordt het eerste middenvoetsbeentje in de middenvoet in de lengte doorgezaagd en van stand veranderd. Dit wordt vastgezet met twee schroefjes die diep in het bot ‘begraven’ worden. Ook wordt het kapsel (omhulsel) van het basisgewricht van de grote teen gecorrigeerd.
 
  • Proximale osteotomie
Als er sprake is van een ernstige hallux valgus wordt het eerste middenvoetsbeen aan de basis doorgezaagd, opgeschoven richting het tweede middenvoetsbeentje en vastgezet met een schroef.
 
  • Akin osteotomie
Een Akin osteotomie is een ingreep die als aanvulling op de eerder genoemde operatie uitgevoerd kan worden. Meestal wordt tijdens de operatie bepaald of deze extra ingreep nodig is. Soms rest er nog enige scheefstand na de correctie van het eerste middenvoetsbeentje. Dit kan met een extra snede in het basiskootje van de grote teen gecorrigeerd worden. Het bot wordt met een krammetje of een schroef vastgezet. De nabehandeling wordt niet door deze extra ingreep beïnvloed.
 
De correctie van een scheefstand van de grote teen leidt tot minder druk aan de binnenzijde van de voorvoet en een betere belastbaarheid. De voet wordt ook smaller en hierdoor zijn schoenen beter te dragen. Een normale stand van de grote teen is 15 graden naar buiten gericht. De teen komt dus niet helemaal recht te staan.
 
Complicaties
Een complicatie in de vorm van wondinfectie komt regelmatig voor. Om deze redenen zien wij u graag regelmatig terug op het spreekuur voor controle. Na de operatie kan de huid rondom het operatiegebied (tijdelijk) gevoelloos zijn. Deze klacht verdwijnt meestal in de loop van de tijd. Soms is het mogelijk dat de botuiteinden niet goed vastgroeien (nonunion). Patiënten die roken hebben hierop een verhoogd risico. Rookt u? Dan wordt u geadviseerd te stoppen met roken.
 
Nabehandeling
Na de operatie krijgt  een speciale afwikkelschoen. Hiermee kunt u gewoon lopen, maar wordt uw teen niet belast. Ook kan het zijn dat u een gipsschoen krijgt. Afhankelijk van de pijn kunt u de voet weer belasten. De fysiotherapeut komt langs om u uit te leggen hoe u op krukken moet lopen.
 
Controle
Na de operatie krijgt u een afspraak mee of u krijgt deze thuis toegestuurd voor de poliklinische controles welke zullen plaatsvinden na één week, na twee weken en na vier weken bij uw arts.