Traumatologie

Traumatologie zijn verwondingen die zijn opgelopen door een ongeval of zijn veroorzaakt door geweld. Traumatologie is ook wel bekent als ongevallenchirurgie. Traumatologie is een tak van de geneeskunde en wordt veelal beoefend op de spoedeisende hulp of bij een traumacentra.


In een situatie dat een patiënt meerdere letsels heeft opgelopen dan ligt deze behandeling meestal bij de traumachirurg. Indien het nodig is zullen er andere specialismen worden ingeschakeld die kunnen meewerken aan het herstel van de patiënt. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan een neuroloog, vaatchirurg of plastisch chirurg.


Ook bij kleinere ongevallen die bijvoorbeeld gebeuren als u op vakantie bent, komt u bij de traumatologie terecht (spoedeisende hulp). Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan een gebroken been. Zo kunt u ook als u op vakantie bent terecht in een ziekenhuis.

Nazorg van een traumatisch ongeval.


Bij trauma denken we vaak alleen aan lichamelijk letsel, maar u kunt bij de term trauma ook denken aan iemand die een groot psychisch beschadigend voorval heeft meegemaakt.

Nadat u bent behandeld door een trauma chirurg wordt u door verwezen naar een revalidatiearts voor het revalidatie proces. Eigenlijk zou elke patiënt met meerdere fracturen in combinatie met zenuwletsel moeten worden doorverwezen naar een revalidatiearts. Dit om de herstelfase te begeleiden en om opgelopen beperkingen te minimaliseren.

Revalidatiezorg


Revalidatie is een medische term die herstel betekent, of letterlijk weer valide worden na een ongeval of medische ingreep zoals een operatie. Bij het revalideren gaat het erom dat u uw mogelijkheden optimaal leert uit te breiden. U leert omgaan met uw aandoening en probeert weer zo zelfstandig mogelijk te worden zodat u weer naar huis kunt. Zie alle handelingen en activiteiten die u uitoefent op de afdeling als revalidatie. Hier werken deskundige medewerkers die u bij het revalideren ondersteunen. De revalidatiezorg is bedoeld voor kort verblijf.

 

 

U bent in goede handen bij ons team!

Heeft u een verwijzing van uw huisarts of doorverwijzing van uw specialist gekregen? Neem dan contact met ons op om een afspraak te maken.