Schouderprothese

Een schouderprothese

Een schouderprothese, omgekeerde schouderprothese of een halve schouderprothese kan een goede oplossing zijn voor verminderde functie en pijn bij slijtage van de schouder en/of gescheurde pezen rond de schouder.

Het schoudergewricht bestaat uit een kop en een kom. Aan de kant van de bovenarm zit de schouderkop. Aan de kant van het schouderblad zit de schouderkom. Tussen de schouderkop en de schouderkom zit een laag kraakbeen. Het kraakbeen zorgt er voor dat de kop en de kom makkelijk langs elkaar bewegen. Om de schouder zitten ook pezen en spieren, die zorgen voor de beweging van de schouder en houden de kop van de schouder op zijn plek.

 
Slijtage van de schouder?

Bij slijtage (artrose) of ontstekingen (artritis) van de gewrichten kan het kraakbeen van de schouderkop en kom beschadigd zijn. Het kraakbeen is dun of verdwenen.

Dit leidt tot pijnklachten en stijfheid van het gewricht. Als de pezen rond de schouder gescheurd zijn kan dit ook leiden tot slijtage van de schouder.

De slijtage gaat meestal gepaard met irritatie van het kapsel rond de schouder waardoor de pijnklachten verder toenemen.

Hoe ziet een schouderprothese eruit
  • Er bestaan verschillende schouderprotheses:
  • Een halve (hemi) of totale anatomische schouderprothese.
  • Een 'omgekeerde' (reversed) prothese.
Halve (hemi) of totale anatomische schouderprothese

Bij een halve (hemi) schouderprothese wordt alleen de schouderkop vervangen. Bij een totale schouderprothese worden zowel de schouderkop als de schouderkom vervangen door een prothese. De schouderprothese is gemaakt van metaal. Hij bestaat uit een ronde kop met daaraan een steel. De kop is er in verschillende maten en wordt aangepast aan uw eigen schouderkop. Ook de steel is er in verschillende maten. De juiste maat kop en steel hangen af van bijvoorbeeld uw lichaamsbouw. Afhankelijk van de schade kan de orthopeed beslissen alleen de schouderkop te vervangen, of de schouderkop samen met de schouderkom. De schouderkom is gemaakt van kunststof.

 

De 'omgekeerde' (reversed) prothese

Afhankelijk van de kwaliteit van de pezen rond de schouder kan de orthopeed besluiten om een 'omgekeerde' prothese te plaatsen. Bij de omgekeerde prothese wordt de schouderkop vervangen door een kom met hieraan eventueel een steel. De steel gaat dan in de bovenarm. De schouderkom wordt hierbij vervangen door een bol. De bol wordt met schroeven in het schouderblad gefixeerd.

Bij deze prothese heeft u de pezen die normaal gesproken rond de schouder zitten niet meer nodig. Hiervoor wordt dus gekozen bij patiënten bij wie de pezen gescheurd zijn.