Schouderprothese

Een schouderprothese

Een schouderprothese, omgekeerde schouderprothese of een halve schouderprothese kan een goede oplossing zijn voor verminderde functie en pijn bij slijtage van de schouder en/of gescheurde pezen rond de schouder.

Het schoudergewricht bestaat uit een kop en een kom. Aan de kant van de bovenarm zit de schouderkop. Aan de kant van het schouderblad zit de schouderkom. Tussen de schouderkop en de schouderkom zit een laag kraakbeen. Het kraakbeen zorgt er voor dat de kop en de kom makkelijk langs elkaar bewegen. Om de schouder zitten ook pezen en spieren, die zorgen voor de beweging van de schouder en houden de kop van de schouder op zijn plek.

 
Slijtage van de schouder?

Bij slijtage (artrose) of ontstekingen (artritis) van de gewrichten kan het kraakbeen van de schouderkop en kom beschadigd zijn. Het kraakbeen is dun of verdwenen.

Dit leidt tot pijnklachten en stijfheid van het gewricht. Als de pezen rond de schouder gescheurd zijn kan dit ook leiden tot slijtage van de schouder.

De slijtage gaat meestal gepaard met irritatie van het kapsel rond de schouder waardoor de pijnklachten verder toenemen.

Hoe ziet een schouderprothese eruit
  • Er bestaan verschillende schouderprotheses:
  • Een halve (hemi) of totale anatomische schouderprothese.
  • Een 'omgekeerde' (reversed) prothese.
Halve (hemi) of totale anatomische schouderprothese

Bij een halve (hemi) schouderprothese wordt alleen de schouderkop vervangen. Bij een totale schouderprothese worden zowel de schouderkop als de schouderkom vervangen door een prothese. De schouderprothese is gemaakt van metaal. Hij bestaat uit een ronde kop met daaraan een steel. De kop is er in verschillende maten en wordt aangepast aan uw eigen schouderkop. Ook de steel is er in verschillende maten. De juiste maat kop en steel hangen af van bijvoorbeeld uw lichaamsbouw. Afhankelijk van de schade kan de orthopeed beslissen alleen de schouderkop te vervangen, of de schouderkop samen met de schouderkom. De schouderkom is gemaakt van kunststof.

 

De 'omgekeerde' (reversed) prothese

Afhankelijk van de kwaliteit van de pezen rond de schouder kan de orthopeed besluiten om een 'omgekeerde' prothese te plaatsen. Bij de omgekeerde prothese wordt de schouderkop vervangen door een kom met hieraan eventueel een steel. De steel gaat dan in de bovenarm. De schouderkom wordt hierbij vervangen door een bol. De bol wordt met schroeven in het schouderblad gefixeerd.

Bij deze prothese heeft u de pezen die normaal gesproken rond de schouder zitten niet meer nodig. Hiervoor wordt dus gekozen bij patiënten bij wie de pezen gescheurd zijn.

 

Voorbereiding thuis
  •  Gebruik vanaf twee dagen voor de operatie geen bodylotion.
  •  U mag het te opereren gebied niet scheren.
  •  Draag geen sieraden, piercings of nagellak.
  •  Laat waardevolle spullen thuis.
  •  U mag zelf niet autorijden na de operatie. Vraag of iemand u ophaalt de eerste dag na de operatie.
Verlagen infectiekans

Om de kans op een infectie van uw schouderprothese te verkleinen vragen wij u om vier dagen voor de operatie te starten met neuszalf en een desinfecterende zeepoplossing. Bacteriën die een infectie veroorzaken komen vaak op de huid of in de neus voor. Door het gebruik van de zalf en zeepoplossing wordt de kans op een infectie met 80% verkleind. Het recept krijgt u mee of wordt u toegestuurd, vervolgens kunt u de zalf en de zeepoplossing ophalen bij uw apotheek.

Gebruiksaanwijzing:

Neuszalf (Bactroban): U start vier dagen voor de operatie met het inbrengen van de neuszalf in beide neusgaten, twee keer per dag. Dit kunt u doen met uw pink of met een wattenstaafje. Knijp daarna de neusvleugels dicht en masseer zachtjes om de zalf zo goed mogelijk aan de binnenkant van de neus te verspreiden.

Desinfecterende zeepoplossing (Hibiscrub): U start vier dagen voor de operatie met het douchen of wassen van uw lichaam met de desinfecterende zeepoplossing, één keer per dag. Tevens gebruikt u de zeepoplossing bij het wassen van de haren. Tijdens de behandeling mag er geen andere zeep of shampoo worden gebruikt. Vermijd contact met de ogen, mocht de zeep in uw ogen komen spoel het dan uit met lauw water.

Dag van opname

Indien U de dag vóór de operatie wordt opgenomen, neemt u dan de neuszalf en desinfecterende zeep mee naar het ziekenhuis.

Dag van operatie

Als u op de operatiedag wordt opgenomen dan gebruikt u 's morgens thuis nog neuszalf en douchet of wast u uw lichaam met de desinfecterende zeepoplossing.

Na de operatie

Na de operatie hoeft u geen neuszalf of desinfecterende zeepoplossing meer te gebruiken.

!! Belangrijk !!

De operatie kan niet doorgaan indien u voor de operatie op of in uw lichaam infecties, ontstekingen of wondjes heeft. Dit om de kans op een infectie van uw prothese te voorkomen.

Bijvoorbeeld:

  •  Smetplekken
  •  Opengekrabde insectenbeten
  •  Schimmelinfecties
  •  Koorts
  •  Griep
De opname

Wat neemt u mee naar het ziekenhuis

  • Uw patiëntenkaart.
  • Geldig identiteitsbewijs.
  • Actueel medicatieoverzicht, deze kunt u opvragen bij uw apotheek.
  • Goede stevige platte schoenen. Dit is belangrijk om stabiel te kunnen lopen.
  • Gemakkelijk zittende kleding. Voor de bovenkleding is het handig als deze voorzien is van knoopjes of rits
  • Een paar sportsokken
  • Uw voorlichtingsmap

U kunt zich melden bij de receptie, daar wordt u verder geholpen.

De afdeling

U verblijft tijdens uw opname op de afdeling Orthopedie.

Het is de bedoeling dat we tijdens uw opname de thuissituatie zoveel mogelijk nabootsen, aangezien u niet ziek bent. Dit betekent dat u aan tafel eet en zoveel mogelijk uw eigen kleding draagt.

De operatie

De operatie wordt onder volledige verdoving (narcose) uitgevoerd vaak in combinatie van een lokale pijnblokkade van schouder en arm. U heeft van tevoren met de anesthesist besproken welke verdoving bij u wordt toegepast.

De orthopeed maakt aan de voorkant van uw schouder een snee om bij het schoudergewricht te komen. Spieren en pezen worden opzij gelegd zodat het gewricht vrijkomt. De schouderkop wordt uit de schouderkom gehaald.

Halve anatomische schouderprothese

Als er is gekozen voor een halve anatomische prothese wordt eerst de kop van de bovenarm verwijderd. Daarna wordt er ruimte gemaakt in de mergholte (het binnenste van het bot) van de bovenarm. Op de plek van de kop komt een kunstkop met steel. De steel wordt in het mergholte (het binnenste van het bot) van de bovenarm vastgezet. Eventueel gebruikt de orthopeed hiervoor botcement.

Totale anatomische schouderprothese

Als er gekozen is voor het plaatsen van een totale schouderprothese wordt naast de steel in de bovenarm ook het slechte kraakbeen van de kom met een frees verwijderd. Daarna wordt een kunstkom geplaatst. Deze wordt vastgezet met schroeven of botcement. De schouderkop wordt in de kom gelegd. De pezen worden weer terug gehecht. Vervolgens wordt de operatiewond gesloten.

‘Omgekeerde’ (reversed) prothese

Bij een 'omgekeerde' prothese wordt eerst de kop van de bovenarm verwijderd. Daarna wordt er ruimte gemaakt in de mergholte van de bovenarm. Op de plek van de kop komt een kunstkom, eventueel met steel. Het slechte kraakbeen van de kom wordt met een frees verwijderd. Op de kom wordt een kunstbol met schroeven geplaatst.

Complicaties

Iedere operatie die uitgevoerd wordt kent complicaties, zo ook het plaatsen van een schouderprothese. Complicaties zijn gelukkig zeldzaam, maar nooit helemaal uit te sluiten. Ondanks alle zorg die aan de operatie wordt besteed kunnen er toch complicaties optreden in de vorm van een nabloeding of een wondinfectie.

Bij een nabloeding krijgt u een flinke bloeduitstorting rondom de schouder, die meestal helemaal tot in hand zakt.

Een wondinfectie uit zich in pijn,roodheid rondom het litteken, wondlekkage en koorts. Bij deze verschijnselen wordt u gevraagd om direct contact op te nemen met de polikliniek Orthopedie.

Na de operatie kan de huid rondom het operatiegebied (tijdelijk) gevoelloos zijn. Deze klachten verdwijnen grotendeels in de loop van de tijd.