Behandeling van artrose in de schouder

Niet operatieve behandeling

In eerste instantie wordt altijd gekozen voor een conservatief traject in de vorm van ontstekingsremmers, fysiotherapie of corticosteroïdeninjecties in het gewricht. In ernstige gevallen is de enige oplossing het plaatsen van een schouderprothese.

Risico’s, bijwerkingen en complicaties van een injectie.

U kunt merken dat de injectie begint te werken na ongeveer 3 tot 4 dagen.. De ergste pijn verdwijnt vaak binnen twee weken na de injectie. Soms nemen de klachten in de eerste dagen na de injectie zelfs toe. Hier kunt u paracetamol voor innemen (drie tot vier maal daags twee stuks van 500mg).

Probeer voor uzelf bij te houden hoelang de injectie uw klachten vermindert.

Ondanks dat het middel maar enkele weken werkt zijn er patiënten die na één injectie volledig klachtenvrij zijn. Bij anderen keren de klachten na enkele weken terug. Als de werking van het middel is gebleken, doordat de klachten tijdelijk zijn afgenomen, kan een tweede injectie in overweging worden genomen.

Na de injectie

Voor het herstel is het belangrijk in beweging te blijven, ook al heeft u pijn. Zware belasting en bewegingen die heftige pijn veroorzaken kunt u tijdelijk beter vermijden. Probeer wel zo spoedig mogelijk uw dagelijkse bezigheden en werkzaamheden op te pakken.

Bijwerkingen van corticosteroïden zijn:

  • Extra gevoeligheid rondom het gebied van de injectie
  • Opvliegers
  • Roodverkleuring van het gelaat, dit is een onschuldige bijwerking en kan een dag of twee aanhouden
  • Bij mensen met suikerziekte kan een tijdelijke ontregeling van de suikerspiegel optreden
  • Dunner worden van de huid in het injectiegebied of blijvende verkleuring van de huid (minder dan 1%)
Operatieve behandeling
Een schouderprothese
Een schouderprothese, omgekeerde schouderprothese of een halve schouderprothese kan een goede oplossing zijn voor verminderde functie en pijn bij slijtage van de schouder en/of gescheurde pezen rond de schouder. Het schoudergewricht bestaat uit een kop en een kom. Aan de kant van de bovenarm zit de schouderkop. Aan de kant van het schouderblad zit de schouderkom. Tussen de schouderkop en de schouderkom zit een laag kraakbeen. Het kraakbeen zorgt er voor dat de kop en de kom makkelijk langs elkaar bewegen. Om de schouder zitten ook pezen en spieren, die zorgen voor de beweging van de schouder en houden de kop van de schouder op zijn plek.
 
Slijtage van de schouder
Bij slijtage (artrose) of ontstekingen (artritis) van de gewrichten kan het kraakbeen van de schouderkop en kom beschadigd zijn. Het kraakbeen is dun of verdwenen. Dit leidt tot pijnklachten en stijfheid van het gewricht. Als de pezen rond de schouder gescheurd zijn kan dit ook leiden tot slijtage van de schouder. De slijtage gaat meestal gepaard met irritatie van het kapsel rond de schouder waardoor de pijnklachten verder toenemen.
Hoe ziet een schouderprothese eruit
Er bestaan verschillende schouderprotheses: Een halve (hemi) of totale anatomische schouderprothese en een 'omgekeerde' (reversed) prothese.
 
Halve (hemi) of totale anatomische schouderprothese
Bij een halve (hemi) schouderprothese wordt alleen de schouderkop vervangen. Bij een totale schouderprothese worden zowel de schouderkop als de schouderkom vervangen door een prothese. De schouderprothese is gemaakt van metaal. Hij bestaat uit een ronde kop met daaraan een steel. De kop is er in verschillende maten en wordt aangepast aan uw eigen schouderkop. Ook de steel is er in verschillende maten. De juiste maat kop en steel hangen af van bijvoorbeeld uw lichaamsbouw. Afhankelijk van de schade kan de orthopedisch chirurg beslissen alleen de schouderkop te vervangen, of de schouderkop samen met de schouderkom. De schouderkom is gemaakt van kunststof.
 
De 'omgekeerde' (reversed) prothese
Afhankelijk van de kwaliteit van de pezen rond de schouder kan de orthopedisch chirurg besluiten om een 'omgekeerde' prothese te plaatsen. Bij de omgekeerde prothese wordt de schouderkop vervangen door een kom met hieraan eventueel een steel. De steel gaat dan in de bovenarm. De schouderkom wordt hierbij vervangen door een bol. De bol wordt met schroeven in het schouderblad gefixeerd. Bij deze prothese heeft u de pezen die normaal gesproken rond de schouder zitten niet meer nodig. Hiervoor wordt dus gekozen bij patiënten bij wie de pezen gescheurd zijn.
 
PROMs
De orthopedische chirurgen willen graag weten of u tevreden bent over de geplaatste gewrichtsprothesen. Dit kan u laten weten door middel van een PROMs vragenlijst.