Voorste kruisband

 

De voorste kruisband wordt ook wel ligamentum cruciatum anterius genoemd. De voorste kruisband voorkomt het naar voren schuiven van het onderbeen (tibia) ten opzichte van het bovenbeen. In de knie zitten een paar banden de voorste kruisband en de achterste kruisband. Deze banden worden ook wel kruisvormige ligamenten genoemd.

De voorste kruisband bestaat uit een sterke vezelmateriaal en helpt bestrijding van overmatige beweging. Dit wordt gedaan de beperking van de mobiliteit van het gewricht. De voorste kruisband heeft een vorm van een “X”, dit past ook bij zijn naam.

Een gescheurde voorste kruisband

De voorste kruisband kunt u scheuren door een ongelukkige beweging of tijdens het sporten. Ik bepaalde gevallen kan het zijn dat de orthopedisch chirurg adviseert om de voorste kruisband te vervangen. Deze operatie heet ook wel een voorste kruisband reconstructie.


Wanneer u een gescheurde voorste kruisband heeft, kan het voelen als of er iets is geknapt in uw knie. Ook zal uw knie instabiel aan voelen en kunt u door uw knie zakken.


De knie


Het kniegewricht bestaat uit drie botstukken. Deze botstukken zijn het bovenbeen (femur), het scheenbeen (tibia) en aan de voorzijde de knieschijf (patella). Het kniegewricht bestaat eigenlijk uit twee gewrichten, namelijk het gewricht tussen bovenbeen en het scheenbeen en het gewricht tussen de knieschijf en het bovenbeen. Omdat deze twee gewrichten binnen één gewrichtskapsel liggen wordt het functioneel als één gewricht gezien.


De gewrichten worden verstevigd met gewrichtsbanden die ligamenten worden genoemd. De banden bestaan uit lagen sterk bindweefsel. Het kniegewricht heeft een binnenband (mediale band) die in het gewrichtskapsel ligt en een buitenband (laterale band) die net buiten het gewrichtskapsel ligt. De binnen- en buitenband zorgen voor de zijdelingse stabiliteit van het gewricht. Centraal in de knie gelegen zijn de voorste en achterste kruisband die het gewricht tussen bovenbeen en onderbeen als het ware in tweeën verdeelt. Deze laatste banden, het woord zegt het al, lopen gekruist. De voorste kruisband, die voor de achterste kruisband ligt, voorkomt dat het onderbeen naar voren verschuift en de achterste kruisband voorkomt dat het onderbeen naar achteren verschuift.

 

U bent in goede handen bij ons team!

Heeft u een verwijzing van uw huisarts of doorverwijzing van uw specialist gekregen? Neem dan contact met ons op om een afspraak te maken.