Scopie knie of kijkoperatie

 

Een kijkoperatie van de knie wordt ook wel een artroscopie genoemd. De naam kijkoperatie kan wel verwarrend zijn. Aangezien het doel van een artroscopie niet alleen is om in het gewricht te kijken, maar ook om meteen de klachten te verhelpen.

Wat wordt er gedaan tijdens een kijkoperatie?


De operatie gebeurt onder narcose of met een ruggenprik. Vaak duurt het ongeveer een half uur. Er wordt aan de voorkant van uw knie door de orthopedisch chirurg twee of drie sneetjes gemaakt. Er gaat daarna een artroscoop in de knie, dit is een kleine dunne kijker met een lichtkabel. De orthopedisch chirurg kan hierdoor in de knie kijken via een beeldscherm waar de artroscoop op aangesloten is.


De gewricht van de knie wordt via een aparte aan- en afvoeropening gespoeld met een zoutwateroplossing. Na de zo nodige ingreep worden de operatiesneetjes gehecht en afgedekt. Na deze kijkoperatie mag u vaak dezelfde dag al weer naar huis. Ook mag u de knie buiten en er op lopen (wel met mate).

Knie


Het kniegewricht bestaat uit drie botstukken. Deze botstukken zijn het bovenbeen (femur), het scheenbeen (tibia) en aan de voorzijde de knieschijf (patella). Het kniegewricht bestaat eigenlijk uit twee gewrichten, namelijk het gewricht tussen bovenbeen en het scheenbeen en het gewricht tussen de knieschijf en het bovenbeen. Omdat deze twee gewrichten binnen één gewrichtskapsel liggen wordt het functioneel als één gewricht gezien.

Meniscus


Tussen het boven- en onderbeen bevindt zich zowel aan de binnen- als aan de buitenzijde een maanvormig stukje kraakbeen, de zogenaamde binnen (mediale) en buiten (laterale) meniscus. De menisci zijn bedoeld om de vorm van het gewrichtsoppervlak van het bovenbeen wat bolvormig is en het onderbeen wat vlak is op elkaar aan te passen. Daarnaast functioneren de menisci als schokdempers.

 

 

U bent in goede handen bij ons team!

Heeft u een verwijzing van uw huisarts of doorverwijzing van uw specialist gekregen? Neem dan contact met ons op om een afspraak te maken.