Knieklachten

Er zijn veel verschillende soorten knieklachten. De meeste knieklachten kunnen vanzelf weer over gaan in een paar maanden. Kunt u de knie niet meer strekken, doet de knie veel pijn of kunt u er niet meer op staan? Ben dan altijd de huisarts. De knie is een kwetsbare plek. Vaak zijn knieklachten geleidelijk ontstaan, maar dit kan natuurlijk ook opeens gebeuren door bijvoorbeeld een sportletsel of ander ongeluk.

Knieproblemen zijn over het algemeen goed te behandelen dit is afhankelijk van de specifieke oorzaak. Er zijn een aantal aandoeningen die voornamelijk voor komen bij knieklachten. U kunt hierbij denken aan:

  • Bakerse cyste (cyste in de knieholte)
  • Jumpersknee
  • Meniscusscheur
  • Artrose van het kniegewricht
  • Arthroscopie van de knie
  • Standsbeencorrectie
  • Knieprothese
  • Patellofemoraal pijnsyndoom
  • Kruisbandruptuur

De knie


Het kniegewricht bestaat uit drie botstukken. Deze botstukken zijn het bovenbeen (femur), het scheenbeen (tibia) en aan de voorzijde de knieschijf (patella). Het kniegewricht bestaat eigenlijk uit twee gewrichten, namelijk het gewricht tussen bovenbeen en het scheenbeen en het gewricht tussen de knieschijf en het bovenbeen. Omdat deze twee gewrichten binnen één gewrichtskapsel liggen wordt het functioneel als één gewricht gezien.

Spieren in de knie


De spieren (spier = musculus) die voor de bewegingen van het kniegewricht zorgen, zijn de vierkoppige bovenbeenstrekker (musculus quadriceps) en de buigers (hamstrings) van de knie. De vierkoppige bovenbeenstrekker zit vast aan de bovenkant van de knieschijf. De knieschijf is op zijn beurt weer verbonden met een stevige band aan de voorzijde van het bovenste deel van het scheenbeen. Dit wordt de knieschijfpees (ligamentum patellae) genoemd.

Slijmbeurzen


Een slijmbeurs is een dunwandige holte die gevuld is met dezelfde stroperige vloeistof als het gewrichtsvocht. Slijmbeurzen zitten op plaatsen die aan wrijving onderhevig zijn: tussen bot en huid; tussen pees en de huid en tussen pees en een botstuk. De belangrijkste slijmbeurzen rond de knie zijn die tussen de knieschijf en de huid (bursa prepatellaris) en tussen de knieschijfpees en de huid.

 

 

U bent in goede handen bij ons team!

Heeft u een verwijzing van uw huisarts of doorverwijzing van uw specialist gekregen? Neem dan contact met ons op om een afspraak te maken.