Behandeling van een Jumpersknee

Het herstel van een pees verloopt langzaam, waarbij 80-90% van de peesaandoeningen binnen een jaar vanzelf over gaan, ook als we niets doen. Bij hardnekkige gevallen zijn een aantal dingen mogelijk, om de genezing te bevorderen. Bij het orthopedisch centrum vechtdal hebben we een” zorgstraat peesaandoeningen”, waarbij alle mensen met een peesaandoening, op dezelfde manier en in de dezelfde volgorde behandeld worden. De behandeling bestaat uit meerdere methoden.

Excentrische oefentherapie

Consequent oefenen is een voorwaarde voor herstel. De oefeningen mogen (moeten) pijnlijk zijn, mits de pijn van het oefenen de volgende dag weg is. Het bestaat uit 3 sets van 15 kniebuigingen, 2 maal per dag en 7 dagen per week. Mocht het toch te pijnlijk zijn, verminder de intensiteit naar 3 sets van 10. Indien pijnvrij, kunnen halters of een rugzak de intensiteit verhogen. Kniebuigingen worden gedaan tot maximaal 90°.

ESWT (Extracorporeal Shock Wave Therapy)

ESWT is een behandeling waarbij geluidsgolven, ofwel schokgolven, worden gebruikt om het natuurlijke genezingsproces in de overbelaste of verkalkende pezen op gang te brengen en te versterken. De behandeling levert goede resultaten op bij chronische pees- en peesaanhechtingsproblemen, die onvoldoende reageren op fysiotherapie en rust.

Bij ESWT maakt de fysiotherapeut gebruik van een apparaat, dat zeer gerichte hoogenergetische schokgolven maakt. Tijdens de behandeling plaatst de therapeut de kop van het apparaat met een beetje geleidingsgel, op het pijnlijke gebied (soms gebeurt dit echogeleid om zo de locatie goed te kunnen bepalen). Vervolgens geeft het apparaat korte energie-impulsen af, waarbij de meeste mensen de impulsen ervaren als korte pijnlijke schokgolven.

Schokgolftherapie is een veilige en wereldwijd toegepaste behandelmethode. U kunt lichte pijn ervaren, maar andere bijwerkingen komen nauwelijks voor. Soms voelt het behandelde gebied de eerste uren nog wat pijnlijk of verdoofd aan of er ontstaat een kleine bloeduitstorting, zwelling of irritatie van de huid, in het behandelgebied. Tevens kan heel soms een tijdelijke uitval van de zenuwen voorkomen. U komt niet in aanmerking voor de schokgolftherapie als u:

  • Zwanger bent
  • Een stollingsziekte heeft
  • Bloedverdunners gebruik
GPS (Gravitational Platelet Separation System)
De GPS (Gravitational Platelet Separation System) is een methode om middels de bloedplaatjes uit uw eigen bloed, het herstel van de pees te bevorderen. Dit wordt ook wel PRP (plaatjes rijk plasma) genoemd. In bloed zitten bloedplaatjes die een belangrijke rol spelen, bij de genezing van wonden en van het bot. De bloedplaatjes hebben een helende werking, nadat deze zijn ingespoten in de beschadigde pees. De behandeling ziet er als volgt uit:
  1. Er wordt bloed bij u afgenomen. Het bloed wordt met behulp van het GPS systeem gescheiden. Op deze manier wordt het bloedplaatjesconcentraat verkregen.
  2. Tijdens het klaarmaken van het bloedplaatjesconcentraat krijgt u voorlichting van de fysiotherapeut over de nazorg.
  3. U neemt plaats op de onderzoektafel. Het bloedplaatjesconcentraat wordt in de beschadigde pees gespoten. Dit kan pijnlijk zijn.
  4. Wanneer het concentraat is ingespoten mag u naar huis.
Het staat wetenschappelijk vast dat bloedplaatjes een zeer belangrijke rol spelen bij de natuurlijke genezing van wonden, letsels en bij het herstel van het bot. De behandeling duurt gemiddeld 2 uur.
 
Mogelijke complicaties
Complicaties kunnen mogelijk optreden, ondanks alle zorg die aan de behandeling besteed wordt. De complicatie die kan optreden is het krijgen van een infectie op de plaats waar het bloedplaatsjesconcentraat is ingespoten. Dit komt echter zelden voor.
 
Voorbereiding
Voorafgaand aan de behandeling dient u de volgende voorbereidingen te regelen:
  • U mag een half uur voor de behandeling twee tabletten paracetamol van 500 mg innemen.
  • U dient twee weken voor de behandeling te stoppen met ontstekingsremmers, zoals Ibuprofen, Diclofenac, Naproxen, Meloxicam.
  • Zorg ervoor dat u iemand meeneemt die u naar huis brengt.
U dient mee te nemen naar het ziekenhuis:
  • Een geldig identiteitsbewijs
  • Actueel medicatieoverzicht, deze kunt u opvragen bij uw apotheek
  • Elleboogkrukken
Bij aankomst dient u zich aan te melden bij de aanmeldzuil, in de centrale hal van het ziekenhuis. Na aanmelding kunt u direct plaats nemen in de aangegeven wachtruimte. Om u aan te melden, gebruikt u een geldig identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs of identiteitskaart).
 
Wilt u meer informatie over deze behandeling? Neem dan gerust contact met ons op.