Bakerse cyste - cyste in de knieholte

Een cyste is een holte gevuld met vocht, waarbij een bakerse cyste een vochtophoping in de knieholte is. Gewrichten bevatten altijd gewrichtsvocht, waarbij het vocht ervoor zorgt dat de knie goed kan bewegen, het vocht “smeert” namelijk de knie.

In sommige gevallen creëert het lichaam te veel vocht. Dit kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld: meniscusletsel of artrose. In dat geval ontstaat de bakerse cyste, waardoor een grote druk ontstaat en waarbij het gewrichtskapsel aan de achterkant van de knie uitpuilt. Omdat deze plek in de knie niet bedekt is met spieren en dus het zwakste gedeelte van de knie is, puilt dit aan de achterkant uit

Een bakerse cyste is een goedaardige aandoening. Het kan voorkomen dat bloedvaten of zenuwen in verdrukking komen bij de knie, maar dit komt niet vaak voor. De bakerse cyste heeft dan ook als kenmerk, dat hierbij weinig problemen ontstaan. Het kan echter wel zo zijn, dat er enige weerstand komt bij het bewegen van de knie, waardoor pijn kan ontstaan. In de meest ernstige gevallen kan de bakerse cyste ook scheuren en dit kan erg pijnlijk zijn.