Behandeling Enthesopathie

Voor de behandeling van enthesopathie is oefentherapie erg belangrijk voor het versterken van de spieren aan de zijkant van de heup. Sterkere spieren kunnen beter de krachten opvangen en worden de overbelaste pezen relatief ontlast. Voor deze oefentherapie kunt u naar de fysiotherapeut worden verwezen.

Injectie

Soms wordt er gekozen om een injectie onder echogeleiding te geven rondom de aanhechtingen van de pezen aan de zijkant van de heup. De injectie bevat corticosteroïden (sterke ontstekingsremmer) en een verdoving (lidocaine). Dit kan ervoor zorgen dat de pijn en de irritatie van de pezen afneemt. Ook kunt u, met minder pijn, beter de oefentherapie uitvoeren.

U kunt merken dat de injectie begint te werken na ongeveer 3 tot 4 dagen.. De ergste pijn verdwijnt vaak binnen twee weken na de injectie. Soms nemen de klachten in de eerste dagen na de injectie zelfs toe. Hier kunt u paracetamol voor innemen (drie tot vier maal daags twee stuks van 500mg). Probeer voor uzelf bij te houden hoelang de injectie uw klachten vermindert.

Ondanks dat het middel maar enkele weken werkt zijn er patiënten die na één injectie volledig klachtenvrij zijn. Bij anderen keren de klachten na enkele weken terug. Als de werking van het middel is gebleken, doordat de klachten tijdelijk zijn afgenomen, kan een tweede injectie in overweging worden genomen.

Na de injectie

Voor het herstel is het belangrijk in beweging te blijven, ook al heeft u pijn. Zware belasting en bewegingen die heftige pijn veroorzaken kunt u tijdelijk beter vermijden. Probeer wel zo spoedig uw dagelijkse bezigheden en werkzaamheden op te pakken.

Bijwerkingen corticosteroïden:
  • Extra gevoeligheid rondom het gebied van de injectie.
  • Opvliegers
  • Roodverkleuring van het gelaat, dit is een onschuldige bijwerking en kan een dag of twee aanhouden.
  • Bij mensen met suikerziekte kan een tijdelijke ontregeling van de suikerspiegel optreden.
  • Dunner worden van de huid in het injectiegebied of blijvende verkleuring van de huid (minder dan 1%)