De heup

 

Het bekken is opgebouwd uit een rechter en een linker heupbeen (os coxa). Elk heupbeen bestaat uit drie botten welke in de puberteit tot één botstuk samengroeien:

  • het darmbeen (os ilium)
  • het zitbeen (os ischii)
  • het schaambeen (os pubis)

Deze drie botstukken vormen op de plaats waar ze samen komen het heupbeen en de kom van het heupgewricht. De gewrichtskom vormt samen met de kop van het dijbeen het heupgewricht.

Het dijbeen bestaat uit een schacht (bovenbeen), en de bovenbeenkop (femurkop). Doordat zowel de heupkom als de heupkop naar voren zijn gericht wordt de heupkop maar voor de helft door de heupkom bedenkt. De heupkom bevat daarnaast nog een rand van kraakbeen (labrum articulare) waardoor de gewrichtskop voor tweederde door de heupkom word omsloten.

Het gewrichtskapsel wordt verstevigd met drie gewrichtsbanden (gewrichtsband = ligamentum). De banden bestaan uit verschillende lagen sterk bindweefsel. De gewrichtsbanden van de heupgewrichten zijn uitermate sterk.

Het bekken

Het bekken is erg belangrijk n uw houding en in de beweging van uw benen en de romp. Het bekken beschermt ook de organen in de bekkenholte, hierbij kunt u denken aan de darmen, de baarmoeder, de blaas, eileider, eierstokken en bij mannen de prostaat. Het bekken van een vrouw zijn bewegelijker en breder dan bij een man. Het bekken van een vrouw is breder om zo de geboorte van een kind mogelijk te maken.

Tijdens de groei en ontwikkeling van een kind veranderd er veel gedurende de kinderjaren, Zo ook de heupkom. De heupkom wordt het bekken, de heupkop wordt groter, de vorm veranderd en de stand. Er kan tijdens de groei beschadiging opreden. Dit kan leiden tot een groeistoornis van het heupgewricht. Dit wordt ook wel een heupdysplasie genoemd.

Om het heupgewricht zitten allerlei spieren, gewrichtsbanden, slijmbeurzen en pezen. Deze spieren zorgen er voor dat u uw heup kunt bewegen en ze dragen bij aan de stabiliteit van het gewricht.

 

 

U bent in goede handen bij ons team!

Heeft u een verwijzing van uw huisarts of doorverwijzing van uw specialist gekregen? Neem dan contact met ons op om een afspraak te maken.