Symptomen, klachten, diagnose en behandeling

Symptomen

Artrose van de pols kan ontstaan na beschadiging van de pols, door bijvoorbeeld een ongeval. Ook andere aandoeningen kunnen artrose veroorzaken zoals reumatoïde artritis. Chronische overbelasting en ouderdom kunnen ook oorzaken zijn voor artrose van de pols.

Klachten

klachten bij artrose zijn onder ander pijn, afname van kracht en beweeglijkheid, stijfheid van het gewricht, zwellingen en vervorming van de pols.

Diagnose en Behandeling 

Niet operatieve behandeling

Rust is de eerste behandeling bij milde klachten van artrose. Een handtherapeut kan u eventueel adviseren over de belasting en rust van de pols.

Soms kan de orthopedisch chirurg ook een spalk of een brace voorschrijven om de pols te ondersteunen en rust te geven.

Om de pijn te verminderen kunt u paracetamol en/of NSAID's (ibuprofen, diclofenac etc) innemen. Soms kan er een injectie met een ontstekingsremmer (corticosteroid) in combinatie met een verdoving worden gegeven. Een injectie kan worden gegeven op de röntgenafdeling onder röntgendoorlichting of op de poli met behulp van een echo.

Operatieve behandeling

Er zijn verschillende operatieve mogelijkheden. De pols kan worden vastgezet, dit kan gedeeltelijk (partieel) of volledig (compleet). Dit noemen we een artrodese. Ook kan er een kunstgewricht, een prothese, geplaatst worden. Dit is afhankelijk van de ernst van de artrose, uw leeftijd, hobby's en werk.

Het plaatsen van een polsprothese wordt in Hardenberg niet gedaan.