20 juli 2021

Dr. Stefan (S.N.) van Vendeloo gepromoveerd aan de Rijksuniversiteit Groningen

 

Op 7 juli is onze orthopedisch chirurg Dr. Stefan (S.N.) van Vendeloo gepromoveerd aan de Rijksuniversiteit Groningen met zijn onderzoek naar modernisering in medische opleidingen en het effect op het mentale welzijn van artsen in opleiding (aios). Saxenburgh is trots op deze doctor.

Voor een goede patiëntenzorg is het ook belangrijk dat de dokters goed opgeleid en mentaal fit zijn. Daarom is de medische vervolgopleiding de afgelopen jaren flink gemoderniseerd en competentiegericht geworden. In zijn proefschrift onderzocht Stefan Van Vendeloo wat de impact van het moderniseringsproces was op de leeromgeving en bekeek hij welke rol de leeromgeving speelt in het bepalen van het mentale welzijn van de aios.

Welzijn artsen in opleiding


Stefan van Vendeloo stelt onder andere, dat de aios de kernelementen van het competentiegerichte opleiden, zoals expliciete toetsing, verbeterde supervisie en het opbouwen van een portfolio, wel kunnen waarderen. Daarnaast blijkt de leeromgeving een sleutelrol te spelen in het bepalen van het mentale welzijn van aios. Een gunstige leeromgeving verkleint de kans op een burn-out en stimuleert hun bevlogenheid.
Kenmerken van zo’n gunstige leeromgeving zijn onder andere voldoende kansen om te leren, autonomie, ontvangen van constructieve feedback en een cultuur van groei, zo blijkt uit zijn onderzoek. Volgens de promovendus zou het goed zijn als opleiders zich bewust zijn van hun cruciale rol in dit proces en moeten ze hiermee rekening houden bij verdere modernisering.

“Saxenburgh heeft een belangrijke rol in de opleiding van co-assistenten. Daarnaast zijn er op verschillende afdelingen arts-assistenten werkzaam. Mijn kennis deel ik graag met de betreffende begeleiders,” aldus de kersverse doctor.

Curriculum Vitae


Stefan van Vendeloo (1984) studeerde Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Tijdens zijn promotieonderzoek was hij verbonden aan het SHARE Instituut van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Na zijn opleiding tot orthopedisch chirurg heeft hij een jaar als fellow traumatologie in het grootste traumacentrum van België gewerkt. Sinds 1 maart 2020 is hij werkzaam als orthopedisch chirurg bij het Saxenburgh Medisch Centrum. De kennis en ervaring die hij heeft opgedaan in België zet hij graag in voor de patiënten in ons ziekenhuis.

Zijn proefschrift: "Optimizing learning environments and resident well-being in postgraduate medical education” staat op NOV-website: https://www.orthopeden.org/downloads/867/proefschrift-stefan-van-vendeloo.pdf

Het proefschrift is over een periode van twaalf jaar geworden wat het nu is. Tijdens de start van het traject stond hij zelf aan het begin van zijn opleiding tot orthopedisch chirurg. De verschillende onderzoeken zijn vooral tot stand gekomen door persoonlijke ervaringen tijdens zijn opleiding zowel in Nederland als in het buitenland.

 

U bent in goede handen bij ons team!

Heeft u een verwijzing van uw huisarts of doorverwijzing van uw specialist gekregen? Neem dan contact met ons op om een afspraak te maken.