Meniscusscheur

Door een trauma (ongelukje/misstap), kan een scheurtje ontstaan in de meniscus. Hierbij kan de knie pijnlijk aanvoelen, kan vocht in de knie zitten, de knie kan op slot gaan (blokkeren) of een instabiel gevoel geven. Meniscusscheuren kunnen ook op oudere leeftijd ontstaan, zonder dat men een duidelijk trauma van de knie kan herinneren. Een scheur in de meniscus is de meest voorkomende reden voor een kijkoperatie.

Tijdens de kijkoperatie wordt het kapotte stukje van de meniscus weggehaald en de rand van de meniscus glad gemaakt. Hierdoor kunnen geen flapjes meer tussen het gewricht komen. Een zo groot mogelijk deel van de meniscus wordt behouden, omdat verwijderen van de gehele meniscus tot vervroegde slijtage van het gewrichtskraakbeen (artrose) leidt.

Ondervindt u de bovenstaande klachten, maak dan gerust een afspraak met uw huisarts.

Boven 50 jaar

Als u de leeftijd van 50 jaar bent gepasseerd, zijn knieklachten niet alleen gebaseerd op een meniscusprobleem, maar gaat dit vaak ook gepaard met wat slijtage van de knie (artrose).

De meniscusscheur is op deze leeftijd vaak een uiting van een degeneratief proces. Het verwijderen van het kraakbeen en (een deel) van de meniscus, is dan ook zinloos en kan zelfs artrose bevorderend werken. Uitzondering is echter wanneer de klacht niet alleen pijn betreft, maar waarbij de meniscusscheur ook slotklachten veroorzaakt. Zie ook arthroscopie knie

Recent (Nederlands) onderzoek heeft uitgewezen dat artroscopische behandeling van een dergelijk degeneratief meniscusletsel niet beter is dan conservatieve behandeling.

De Nederlandse Orthopedische Vereniging adviseert terughoudendheid met het stellen van de indicatie tot artroscopie bij personen boven de 50 jaar. Hetzelfde geldt voor gebruik van de MRI als diagnosticum. De behandeling zal hier echter niet door beïnvloed worden.