Behandelingen van een kruisbandruptuur

Niet operatieve behandeling van een kruisbandruptuur

Als de voorste kruisband net is gescheurd wordt gestart met rust en lopen met krukken. Tevens wordt er gestart met fysiotherapie. Met behulp van fysiotherapie kan, door specifieke oefeningen, de controle over de knie en kracht van de beenspieren worden getraind. Deze beenspieren kunnen daarmee als het ware de functie van de voorste kruisband overnemen. Tevens wordt er veel aandacht besteed aan de coördinatie en samenwerking van de spieren rondom de knie. Hiermee wordt veelal voldoende stabiliteit gecreëerd om de dagelijkse dingen te doen en om lichte sportactiviteiten uit te kunnen voeren.

Als de knie meer stabiliteit nodig heeft dan met fysiotherapie kan worden bereikt kan worden besloten tot een operatieve reconstructie van de voorste kruisband.

Operatieve behandeling

Er zijn verschillende technieken om een gescheurde voorste kruisband te reconstrueren.

Gebruik van een knieschijfpees (Patellapees)

Deze techniek noemt men ook wel 'bot-pees-bot' of 'bone tendon bone'. Er wordt gebruik gemaakt van uw knieschijfpees om een nieuwe voorste kruisband te maken. Deze kruisband wordt bevestigd in het bot van het bovenbeen (dijbeen) en het bot van het onderbeen (scheenbeen).

De operatie wordt uitgevoerd door middel van een kijkoperatie (arthroscopie). De chirurg maakt kleine sneden in de knie. Hierdoor kan er met een kleine camera (arthroscoop) in de knie gekeken worden en kunnen de benodigde instrumenten worden ingebracht.

De chirurg boort gaatjes in de botblokjes, waarna de knieschijfpees met een speciale schroeven kan worden vastgezet. Deze schroeven blijven in het lichaam aanwezig. 

De nieuwe kruisband is dikker dan de oorspronkelijke kruisband. Het is daarom noodzakelijk de ruimte tussen de twee kniehelften te vergroten en schoon te maken. Aan beide uiteinden van de pees.

Gebruik van een pees uit de hamstrings

Bij deze methode wordt er een nieuwe kruisband gemaakt met behulp van een hamstringpees. De hamstrings zijn een groep spieren die aan de achterzijde van het bovenbeen zitten. Ieder mens heeft drie hamstringpezen per been en kan er heel goed één missen. De kracht in het been neemt niet af, doordat de andere pezen de functie overnemen. De operatie wordt uitgevoerd door middel van een kijkoperatie (arthroscopie). De chirurg maakt kleine sneetjes in de knie.

Hierdoor kan er met een kleine camera (arthroscoop) in de knie gekeken worden en kunnen de benodigde instrumenten worden ingebracht. De benodigde pees wordt met een speciaal instrument verwijderd. De chirurg zet de pees vervolgens met twee clips vast. Deze clips blijven in het lichaam aanwezig.

Een goede voorbereiding is belangrijk en kost tijd. Het is een operatie die zeker de eerste maanden veel van u zal vragen in de zin van fysiotherapie en het lopen met krukken.

Voor een goed resultaat is het nauwkeurig volgen van het revalidatieprogramma erg belangrijk. Goede samenwerking tussen u, de orthopedisch chirurg en de fysiotherapeut is hiervoor noodzakelijk. Tijdens het bezoek aan de polikliniek krijgt u van de assistente een verwijzing voor fysiotherapie. De fysiotherapeut zal een oefenprogramma voor u samenstellen om u voor te bereiden op de operatie. U dient zelf een afspraak te maken bij een praktijk in uw woonomgeving of bij de fysiotherapeut in het ziekenhuis.

Verhindering

Mocht u verhinderd zijn voor de operatie, dan neemt u contact op met de polikliniek orthopedie.

De operatie kan beslist niet doorgaan wanneer u voor de operatie op of in uw lichaam infecties/ontstekingen of wondjes ontdekt in welke vorm dan ook, bijvoorbeeld:

  • Smetplekken
  • Opengekrabde insectenbeten
  • Schimmelinfecties
  • Koorts, griep
Uw opname
Voorbereiding thuis
  • U bezoekt vóór de operatie een fysiotherapeut bij u in de omgeving om te starten met het oefenprogramma.
  • U haalt elleboogkrukken op bij een uitleenpunt bij u in de buurt of koopt deze zelf (vergelijk de prijzen).
  • U blijft nuchter.
  • Gebruik vanaf twee dagen voor de operatie geen bodylotion en op de dag van de operatie geen make-up of nagellak.
  • Draag geen sieraden of piercings.
  • Laat waardevolle spullen thuis.
  • U mag zelf niet autorijden na de operatie. Vraag of iemand u ophaalt.
Duur van de opname

Een voorste kruisband reconstructie is een dagbehandeling. Soms is het nodig om één nacht in het ziekenhuis te blijven.

Wat neemt u mee
  • Een geldig identiteitsbewijs.

  • Actueel medicatieoverzicht, deze kunt u opvragen bij uw apotheek.

  • Elleboogkrukken

  • Een wijde broek.

  • Goede platte schoenen om na de operatie te oefenen met lopen.

Na de operatie in het ziekenhuis
  • Het revalidatieprogramma begint als u nog in bed ligt.

  • Onder begeleiding van de fysiotherapeut doet u actieve spieroefeningen.

  • Tegen de pijn kunnen medicijnen worden gegeven; een goede pijnstilling is belangrijk voor het genezingsproces.

  • Als u pijn heeft, maak dit dan kenbaar zodat de medicatie tegen de pijn kan worden aangepast.

  • De ijspakkingen die u krijgt zijn om de zwelling te verminderen.

  • U krijgt een elastische kous aangemeten. Het advies is om deze kous de eerste twee weken te dragen (behalve ’s nachts). Daarna draggt u overdag nog 4 weken een tubigrip.

  • U leert onder begeleiding van de fysiotherapeut lopen met krukken en traplopen. Wanneer het lopen, de zwelling en de pijn onder controle zijn, mag u deze dag naar huis.

  • U krijgt een recept mee voor pijnmedicatie en een antistollingsmiddel.

Nazorg

De eerste weken staan in het teken van streven naar afname van pijn en zwelling. Na de operatie duurt het ongeveer zes weken voordat de pees vastgegroeid is in het bot.

U kunt het revalidatieprogramma op de afdeling fysiotherapie van het ziekenhuis volgen. Een persoonlijk opgesteld, doel- en eventueel sportspecifiek revalidatieschema is nodig om het beste resultaat te verkrijgen. Kennis van deze ingreep en nabehandeling is nodig om te voorkomen dat de pees te vroeg wordt overbelast. Volg daarom de adviezen van uw fysiotherapeut en orthopedisch chirurg goed op. Op deze wijze kunt u te zijner tijd verantwoord uw werk en sport hervatten. Fysiotherapie is na de operatie noodzakelijk. Informeer bij uw zorgverzekeraar hoe u voor fysiotherapie bent verzekerd.

Leefregels na de operatie
  • De eerste twee weken draagt u de elastische kous (behalve ’s nachts). Daarna draagt u overdag nog 4 weken een tubigrip
  • De eerste zes weken na de operatie moet u een antistollingsmiddel gebruiken.
  • De eerste zes weken loopt u met behulp van elleboogkrukken op geleide van klachten.
Als uw knie de eerste tijd nog gezwollen is gaat u meerdere malen per dag met uw been omhoog zitten. Tevens raden we u aan om de knie 3 maal daags te koelen (coldpack) gedurende 15 minuten.
Voer de belasting niet te snel op en voorkom hiermee een toename van de pijn, zwelling van de knie, en achteruitgang van het lopen.
  • Volg de aanwijzingen tijdens de revalidatiefase van de fysiotherapeut zo goed mogelijk op.
  • Voorkom problemen door ze op tijd te bespreken.
Werk- en sporthervatting
Bij licht lichamelijk werk kunt u waarschijnlijk na zes weken uw werk (gedeeltelijk) hervatten. Bij zwaarder werk kan dit tien tot twaalf weken duren.
Afhankelijk van de sport die u beoefent is er een revalidatieperiode nodig. Voor beoefening van intensieve sporten kan de revalidatieperiode 6 tot 9 maanden in beslag nemen.
Voorkomende klachten en complicaties
Ondanks alle zorg die er aan de ingreep en de nabehandeling wordt besteed kunnen er klachten of complicaties optreden
  • U kunt last krijgen van een doof gevoel naast het litteken. Dit kan langere tijd duren.
  • Het litteken kan bij knielen gevoelig zijn.
  • Tijdens de revalidatieperiode kan( bij de patellapeestechniek) door overbelasting pijn ontstaan in de knieschijfpees. Met behulp van fysiotherapie en belastingvermindering kan dit goed verholpen worden.
  • Uw knie kan af en toe stijf worden; u kunt hem niet goed buigen of strekken.
Complicaties
Ondanks alle zorg die aan de operatie wordt besteed, kunnen er toch complicaties optreden in de vorm van:
De strakke band die u tijdens de operatie om het bovenbeen krijgt, kan klachten geven na de operatie. De weefsels onder de strakke band kunnen gekneusd aanvoelen. Ook deze klachten verdwijnen na verloop van tijd vanzelf.
  • Nabloeding van de wond
De wond wordt vaak in de huid gehecht. De hechtingen zullen dan vanzelf oplossen. De wond zal de eerste dagen nog wel wat nalekken. Dit is normaal. Het verwisselen van het verband helpt vaak afdoende. Als de wond veel lekt en het verband keer op keer snel verzadigd raakt dient u contact op te nemen met het ziekenhuis.
  • Infectie: Op de operatiekamer werken wij onder steriele omstandigheden. Echter is er altijd een kans op infectie al is deze gelukkig klein.
Mocht de knie pijnlijk, gezwollen, rood en warm worden, gepaard gaande met koorts en eventueel pus afvloed uit de wond, dan moet u contact opnemen met het ziekenhuis.
  • Trombosebeen (diepe veneuze trombose): Dit risico is gering. Ten gevolge van de operatie en het feit dat u na de operatie meestal wat minder mobiel bent, is er soms tijdelijk sprake van een verminderde bloeddoorstroming in het geopereerde been. Dit kan tot gevolg hebben dat er een bloedstolsel in een bloedvat van het been ontstaat waardoor een gespannen, dik, glanzend en pijnlijk been ontstaat. Om die reden krijgt u gedurende 6 weken injecties (fragmin). Roken, overgewicht, een verhoogd cholesterolgehalte en het gebruik van de "pil" (anticonceptie) vergroten het risico op trombose.