Behandeling van heup artrose

Een heupprothese kan een goede oplossing zijn voor pijn en verminderde functie bij een versleten heup. De kop van de heup en het kommetje waar de heup in beweegt worden vervangen. De steel van de prothese met de gewrichtskop komt in het dijbeen, het femur. De kom wordt geplaatst in het bekken.

Techniek

De operatie wordt onder volledige verdoving (narcose) of onder een verdoving door middel van een ruggenprik uitgevoerd. U heeft van tevoren met de anesthesist besproken welke verdoving bij u wordt toegepast. Tijdens de operatie maakt de orthopedisch chirurg een operatiewond aan de boven- of achterzijde van het been/bil. Het gewrichtskapsel wordt geopend om de kop uit de kom te kunnen halen. Hierna wordt de kom schoongemaakt en op maat gemaakt. In het bekken komt een metalen kom met daarin een kunststof lager en in het dijbeen komt een prothesesteel met daarop een keramisch kopje. Het gewrichtskapsel wordt gehecht zodat het de nieuwe kop en kom op zijn plaats houdt. Daarna worden de spieren teruggeplaatst en wordt de operatiewond gesloten.

​Verlagen infectiekans
 
Om de kans op een infectie van uw heupprothese te verkleinen vragen wij u om vier dagen voor de operatie te starten met neuszalf en een desinfecterende zeepoplossing. Bacteriën die een infectie veroorzaken komen vaak op de huid of in de neus voor. Door het gebruik van de zalf en zeepoplossing wordt de kans op een infectie met 80% verkleind. Het recept krijgt u mee of wordt u toegestuurd, vervolgens kunt u de zalf en de zeepoplossing ophalen bij uw apotheek.
Gebruiksaanwijzing: Neuszalf (Bactroban): U start vier dagen voor de operatie met het inbrengen van de neuszalf in beide neusgaten, twee keer per dag. Dit kunt u doen met uw pink of met een wattenstaafje. Knijp daarna de neusvleugels dicht en masseer zachtjes om de zalf zo goed mogelijk aan de binnenkant van de neus te verspreiden. Desinfecterende zeepoplossing (Hibiscrub): U start vier dagen voor de operatie met het douchen of wassen van uw lichaam met de desinfecterende zeepoplossing, één keer per dag. Tevens gebruikt u de zeepoplossing bij het wassen van de haren. Tijdens de behandeling mag er geen andere zeep of shampoo worden gebruikt. Vermijd contact met de ogen, mocht de zeep in uw ogen komen spoel het dan uit met lauw water.
 
Opname
Indien U de dag vóór de operatie wordt opgenomen, neemt u dan de neuszalf en desinfecterende zeep mee naar het ziekenhuis. Indien u op de operatiedag wordt opgenomen dan gebruikt u 's morgens thuis nog neuszalf en doucht of wast u uw lichaam met de desinfecterende zeepoplossing. Na de operatie hoeft u geen neuszalf of desinfecterende zeepoplossing meer te gebruiken.
 
De Rapid Recovery methode bij heupoperaties

Het Orthopedisch Centrum Vechtdal (OCV) biedt haar patiënten de hoogst mogelijke kwaliteit van zorg. Om deze reden heeft het OCV ervoor gekozen om patiënten die een gewrichtsprothese nodig zijn, te behandelen volgens de Rapid Recovery methode. Een team van specialisten werkt er samen met u gericht aan dat u zo snel mogelijk weer op de been bent. Bij Rapid Recovery staan kwaliteit van zorg, patiëntveiligheid, maar ook een actieve deelname en eigen verantwoordelijkheid van de patiënt centraal. Voor patiënten die een heupprothese krijgen betekent dit dat ze de dag na de operatie met ontslag gaan. Echter, u gaat pas naar huis als dat verantwoord en veilig is. Thuis werkt u verder aan uw herstel. Soms is het nodig om tijdelijk naar een revalidatieafdeling te gaan alvorens u kunt terugkeren naar uw eigen woonomgeving. 

Om bovenstaande te bereiken, gaat Rapid Recovery uit van de filosofie dat de impact die de ingreep op uw lichaam en geest heeft, zoveel mogelijk geminimaliseerd moet worden. Dit wordt mogelijk gemaakt door u goed voor te bereiden op wat u tijdens en na de ingreep te wachten staat en een snelle start van de mobilisatie, met zo min mogelijk pijn, direct na de operatie. Met name deze snelle mobilisatie blijkt voor een beter en sneller herstel te zorgen.

Voorbereiding op uw operatie
  • U zorgt zelf voor elleboogkrukken of een ander loophulpmiddel zoals een rollator. Deze kunt u zelf aanschaffen of huren. In sommige gevallen is een rollator handig, zo kunt u bijvoorbeeld makkelijk een kopje koffie meenemen uit de keuken.
  • Indien u alleen woont kan het verstandig zijn om personenalarmering aan te vragen bij uw thuiszorgorganisatie.
  • U zorgt zelf voor een toiletverhoger; deze kunt u huren bij de thuiszorgwinkel. Ook andere hulpmiddelen zoals een grijptang of kousenaantrekhulp en lange schoenlepel kunnen handig zijn.
  • U bezoekt een fysiotherapeut in uw omgeving om te leren lopen met krukken.
  • Samen met uw fysiotherapeut neemt u vast de oefeningen door, deze vindt u hier.
  • U zorgt ervoor dat u een bed beneden heeft, zodat traplopen in de beginfase niet nodig is. Dit kunt u regelen via de thuiszorgorganisatie.
Dag van opname
Indien u de dag vóór de operatie wordt opgenomen, neemt u dan de neuszalf en desinfecterende zeep mee naar het ziekenhuis. 
 
Dag van de operatie
Als u op de operatiedag wordt opgenomen dan gebruikt u 's morgens thuis nog neuszalf en douchet of wast u uw lichaam met de desinfecterende zeepoplossing.
Na de operatie
Na de operatie hoeft u geen neuszalf of desinfecterende zeepoplossing meer te gebruiken.
 
Belangrijk om te weten
De operatie kan niet doorgaan indien u voor de operatie op of in uw lichaam infecties, ontstekingen of wondjes heeft. Dit om de kans op een infectie van uw prothese te voorkomen.
Bijvoorbeeld:
  • Smetplekken
  • Opengekrabde insectenbeten
  • Schimmelinfecties
  • Koorts
  • Griep
Als u één van bovenstaande verschijnselen heeft in de weken voorafgaand aan de operatie, neemt u dan alstublieft contact op met de polikliniek Orthopedie. Bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot en met 16.30 uur op telefoonnummer 0523-276319.
 
Complicaties
Iedere operatie die wordt uitgevoerd kent complicaties, dit geldt dus ook voor een heupprothese. Complicaties zijn gelukkig zeldzaam, maar nooit helemaal uit te sluiten. Ondanks alle zorg die aan de operatie wordt besteed kunnen er toch complicaties optreden in de vorm van bijvoorbeeld een nabloeding of een wondinfectie. Bij een nabloeding krijgt u een flinke bloeduitstorting in de bil, die meestal helemaal tot in uw kuit, enkel en voet zakt. 
 
Een wondinfectie uit zich in pijn, roodheid  rondom het litteken, wondlekkage en koorts. Bij deze verschijnselen wordt u gevraagd om direct contact op te nemen met de polikliniek Orthopedie.
Verschillende complicaties die zouden kunnen optreden:
  • Na de operatie kan de huid rondom het operatiegebied (tijdelijk) gevoelloos zijn. Deze klachten verdwijnen meestal in de loop van de tijd. 
  • Trombosebeen
  • Beenlengteverschil na het plaatsen van een totale heupprothese.